Lappfoldon az utobbi idoben elegge beszukultek a megelhetesi lehetosegek foleg videken. Az emberek tomegesen kezdtek bekoltozni a varosokba, rosszabb esetben delebbre telepultek a fiatalok.
Par evtizeddel ezelott jelentek meg az elso boraszatok Lappfoldon, ami talan biztositja egyeseknek a megelhetest a jovoben.
A mostoha eghajlat miatt Finnorszagban nem el meg a szolo, ugyhogy mi marad? A rengeteg bogyo, amivel bosegesen karpotolja az eszakiakat a termeszet!
A borokat alatalaban tobbfele, tobbnyire vadon termo, kizarolag hazai bogyokbol(fekete es voros afonya, eper, fekete ribizli stb.) keszitik. Eres idejen az egesz falu bogyot szed.:) Aztan mustot keszitenek belole, MUANYAG tartalyban forr a bor. Telen alszik, majd tavasszal ismet forrni kezd. Osszesen masfel ev mire elkeszul a bogyobor. Ezutan szurik, majd palackozzak.
Erdekes helyzetben vannak ezek a kistermelok, mert az Alko mellett egyedul ok arulhatnak, 5%-nal magasabb alkoholtartalmu termeket, nevezetesen a sajat keszitesu boraikat. Hozza kell tenni, hogy mivel a bogyok viszonylag magas cukortartalmuak, ezert a bogyoborok altalban erosebbek a szolobol keszult tarsaiknal (13% alk. tart. korul).
Rauna kozeleben latogattunk meg egy kis boraszatot. (A kepen lathato a roppant kedves tulajdonos.) Magyarorszagon!, a Balatonnal tanulta a meseterseget. :) Evi 3000 l bort termelnek, ami eleg a megelhetesukhoz. A tobbfele bogyot tartalmazo boraik borizubbek, zamatosabbak. A kepen a legkedveltebb, egesz turheto boruk, az un. "Kaamoksen Kaataja" (erosen szabadforditasban "Feny a nehez idokben") lathato. A csak egyfajta bogyobol keszult borok, hat hogy is mondjam, elegge szodaviz izuek...csak kalandvagyok figyelmebe ajanlom.
Ui.: Kuldjetek egy kis Tokajit, de surgosen! :D
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése