2008. augusztus 7., csütörtök

Első benyomások



Néhány tény:

-Van egy csomó Muminos cucc: Muminos cukorka, muminos PELENKA, muminos pohar, tanyer, muminos falfestmeny, kendo, figura, tanyeralatet, CD, kifesto, teatarto, polo es meg ki tudja mi minden csoda, amivel nem talalkoztam meg.

-Nem minden finn tud angolul. Foleg a 40 ev felettiekkel nehez kommunikalni, ami eleg problemas lehet, ha meg akarod javittatni a biciklid vagy erdeklodsz a boltban, hogy melyik edesseg eredeti finn...

-Vasarnap delelott nincsenek nyitva a boltok, se az ettermek legalabb is Rovaniemiben. Ilyenkor kulonosen kihalt minden. Ha vasarnap erkezel, hozzal magaddal kajat vagy ehen halsz.:P

-Ha az ejszakai vonattal utazol Helsinkibol Rovaniemi fele, fura emberekkel fogsz talakozni! Ami elegge fun!:) (Kesobb bovebben!)

-A finnek sos es keseru edessegnek nevezett dologgal mergezik magukat. Ha nem szereted a medve cukrot, akkor a kozelebe se menj annak, amire ra van irva, hogy "Salmiakki" vagy "Lakritsi"! Azzal is vigyazni kell, ha cseresznyek vannak rarajzolva, de a "Lakerol" ceg gyartja...

-Rovaniemi nem sik terep. Nem art ragyurni az eronletre mielott idejon az ember. Gyalog nem gaz csak fel oraig tart beerni a varosba a Kuntotierol(ez az utca,ahol a legtobb kulfoldi diak lakik), haromnegyed legalabb az egyetem.


-Ha a DAS XII-be vagy elszallasolva nem lesz interneted. It's totally fucked up!

-A DAS(a kolikat uzemelteto ceg) meg plusz 50 Eurot felszamol a rezsire.

-Finom a vaj!:) Foleg a fuszeresek!

-A finnek sose faradnak el. (Vagy en vagyok puhany?)

-Lehet latni hetkoznap is gothokat teljes pompaban.

-Nagyon aranyos kistermetu rokaszeru ugra-bugra kutyakolykoket lehet latni. Nem tudom, milyen fajtak lehetnek, otthon sosem lattam meg hasonlot sem.

-A mokusok nem felnek az emberektol. (Jo, elszalad, ha fel meternel kozelebb mesz.)

-Pontosnak kell lenni! (Foleg, ha a tanarod apja katona.)

-A gusztustalan izu sos-keseru edesseget meg lehet szokni...:)

-A kedvenc csokid, meg mindig pont olyan finom, mint 10 evvel ezelott!

-Az ebedhez annyi salatat vehetsz, amennyit akarsz. Csak aztan bird megenni a foetelt is!

-A Magyar-Finn zsebszotart nem lehet kepni, mert eppen most keszul az uj kiadas. (Most szenvedek, de novemberben az elso magyarok kozt leszek, akinek uj szotara van.:) Muhahaha!)

-A "mehu"(vmi gyumolcsle, asszem gyumolcssuritmenybol higitjak)-nak nincs ize...

-Az erdo tele van afonyaval!:D

-Tomenytelen mennyisegu edesseggel vannak tele az uzletek! Kesz Paradicsom! Meg a legkisebb sarki uzletben is lehet kapni egy csomo kimeros edesseget!



-Nem minden finn udvarias, kedves es segitokesz.

-Van, hogy megszolitanak az utcan! Igazi finnek!

-Az etelek nem izetlenek. Lehet neha az is jobb lenne...Na jo, nem is, de inkabb a husos eteleket erdemes valasztani, hiaba neznek ki jobban a zoldsegesek. Ma lila hus volt ebedre, azelott pedig spenot pite...A kepen megtekintheto a spenot pite, balrol vorosafonya dzsem, jobbrol ketchup ovezi, koretkent sultkrumpli joghurtkremesen. :D



-A Mikulas jo fej!:) Es csikos zoknija van! Tudja, hol van Budapest es a Balaton! (Meg jo, hogy tudja, mindenkinek o viszi az ajandekot!:D )



Kepeket igyekszem folyamatosan feltenni, csak otthon hagytam a fenyekepezo usb-kabelet igy egy kicsit bonyolultabb atvarazsolni a gepre a cuccokat. Legkozelebb nem tudom, mikor kerulok netkozelbe. Alig van vmi szabadidonk. A hetvegen megprobalok bejonni az egeytemre, de nem tudom nyitva lesz-e egyaltalan. Amugy tegnap elegge honvagyam volt, szal irjatok sok hozzaszolast!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hajrá Ildi!! :)

Üdv: darnyizsóka

Jukka írta...

Woooow!!!!
msn-en láttam, hogy írsz blogot!! tökjó:) örülök, hogy épségben megérkeztél, és hogy - olvashatóan - sok kaland ér:) (megszólítottak az utcán??)
Nunívia (és persze Amazónia) zászlaját kitűzni!! (inkább csak amazónia:PP áh, miénk a világ. :)

üdv:
Jukka

Smileeey írta...

Jukka! Szandekomban volt elvinni a zaszlot, de annyi cuccom volt, hogy csomo mindent itthon kellett hagyjak.:( De nem is lenyeges a zaszlo, mi pusztan a jelenletunkkel is hoditunk!:)

Jucó írta...

Heippä Ildi!!

Mitä kuuluu??:)
Nagyon tetszik a blogod!!:):)
Azt hiszem élményekben nem lesz hiány mire hazajössz:D:D
Tök jó neked, hogy ott lehetsz, azt hiszem jövőre nekem is muszáj lesz meglátogatni a Mikulás-országot:D
hihi a Muminos cuccok nagyon menők, nekem bejöttek:D
Érezd jól magad!
Puszi, Jucó

Smileeey írta...

Juco! Kiitos, hyvaa! A heten megveszem az Apulanta cd-ket(Aivan kuin kaikki muutkin, Ehjä), ha jol emlekszem, mindketto 12 Euro korul volt, az kb. 6000Ft a ketto egyutt. Ok? Hosszabb idore erdemes jonni, legalabb egy honapra, ha latni, tapasztalni is akarsz vmit, nem csak rohangalni es turistaskodni! Jo tanacs: sporolj sokat es hajra!:P

Jucó írta...

Szia Ildi!!

Köszi szépen előre is a Cdket! Nagyon örülök neki! a 6000ft okés ha neked nem túl sok megelőlegezni!
hát jah, indul a spórolás, remélem összejön ,hogy jövő nyáron eljuthassak oda!
Amúgy milyen az idő most ott? Hideg van? a képeid elég naposnak tűnnek, de azért gondolom nincs 30fok mint itthon!
érezd jól magad, Puszi, Jucó

Crowbaby írta...

moi!

nagyon tetszett cikk, szinte ott éreztem magam Finnországban:)

sajnos nekem még odébb van, hogy kikerüljek oda, de remélem, minél hamarabb sikerül. szeretnék finnül tanulni, de igazából azt se tudom, hogy hol kezdjek hozzá:S :D

Smileeey írta...

A kepeid tanusaga szerint Budapesti vagy. Akkor en a te helyedben elsokorben az ELTE-n probalkoznek.
http://finnugor.elte.hu/fgrtszhnlp/index.htm