2008. augusztus 14., csütörtök

Keszitsunk karelian piirakkat! (Csak turelmes embereknek!)



A karelian piirakka(kareliai pite) egy tradicionalis finn etel. Kedden volt szerencsem megtanulni, hogyan kell kesziteni. Allitolag finomabb volt, mint a bolti! Szal ha kapunk hozza specialis lisztet otthon, akkor vendegeim vagytok egy adagra!:)
Tobb fele toltelekkel keszul, ez a rizses fajta, ami mellesleg a kedvencem!

Hozzavalok:

Teszta:
7 dl teljeskiorlesu rozsliszt(ruisjauhoja)
1,5 teas kanal so
4 dl hideg viz
2 evokanal olaj

Keverd jol ossze a lisztet, a sot, a vizet, amjd ha homogennek tunik, akkor add hozza az olajat is, es ismet kevert jol ossze. Ha kesz, tedd 35 percre a hutobe (kevesebb is megteszi, ha sietsz).

Toltelek:
2 l tej
3,25 dl rizs
1,5 teas kanal so

Tulajdonkeppen ugyanugy kell csinalni, mint a tejberizset, csak ez nem edes, hanem enyhen sos lesz. 2l sos vizben puhara kell fozni a rizset, majd ha a viz elfott, hozza kell onteni a tejet, es addig kell fozni es kavargatni, amig jol ossze nem allt. Sok idot vesz el, mire elkeszul! (Szerintem, 1l viz es 1l tejtol is pont olyan jo lesz, es nem kell az evezredekig kavargatni, eleg egy evszazad hozza, hogy elkeszuljon.)

Es akkor jojjon a muveszet resze a dolognak:
A tesztabol formazz apro(kb 2 cm atmeroju) golyocskakat, es ovatosan sok lisztet hasznalva nyujtsd szinte papirvekonysagura a tesztat. Egy ovalis lapot kene kapj, kb. 15 cm hosszu, 10 cm-es rovid atmerovel. Ha meg veknyabbra tudod nyujtani, az csak jo. Ebbol a teszta mennyisegbol kb. 50 piirakkanak kell kijonni. Ha kevesebb, akkor bena vagy.
Ellenorizd, hogy a teszta nincs-e leragadva. Ha leragadt probald meg felszedni vmi lapos szerszammal, ha nem sikerul kezdd ujra, es hasznalj tobb lisztet.
Ha minden ok, akkor tegyel a lapocska kozepere egy-masfel evokanal rizset, majd hajts ra rizsre a teszta ket veget, es kezd felhajtani oldalrol a tesztat, majd apro csipo mozdulatokkal rogzits, hogy mintegy batyukent vegye korbe a tolteleket. (Gondolom, ebbol senki nem ertett semmit...)
Ha kesz, tedd be a sutobe, nem tom hany fokra. Akkor kesz, ha a rizs picit megpirult.
Vagy, ha nem akarod mindet kisutni, akkor fagyasztoban korlatlan ideig elall.

Keno ize:
3 evokanal vaj
3 dl viz

Egy edenybe tedd bele a vizet, es olvaszd fel benne a vajat. Ahogy kivetted a sutobol a piirakkakat, gyorsan meg kell kenni oket jol ezzel a lottyel, mert ez puhitja meg a tesztat.

Melegen talald! Vajjal, tojaskremes vajjal, fuszeres vajjal, vekonyan szelt sajttal, felvagottal, igazabol akarmivel fogyasztando!:)

Ui.: Az elso par alkalommal eleg gyatran fognak kinezni a kis piirakkak, de ne keseredjetek el, attol meg ugyanolyan finomak!:)


Sokkal jobban erzem magam! Csak az idojaras romlott el, most eppen zuhog odakint. Az internet dolog meg mindig eleg necces, de biztato a helyzet. Annyi mindent tudnek irni...De ami kesik, nem mulik!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tényleg finom a karéliai pite, s éjfél előtt kész lett. :D Köszi a vendéglátást. :)

Névtelen írta...

karjalanpiirakka, nem kareliai ;)
karjalan ;)