2009. január 21., szerda

Benyomasok - meg mindig

- Elofordul, hogy egy teljesen jol oltozott, intelligensnek latszo finn (no, ferfi egyarant) egyszercsak elkezd krakogni az utcan, aztan a felkuzdott hatalmas vagy kisebb mennyisegu dzsuvat egyszeruen kikopi az utszelere. Akar akozben, hogy telefonon cseveg a kis baratnojevel...

- A mehlepeny finnul istukka, az IUD kierukka, a nyalkahartya limakalvo. Van meg kerdes?

- A helyes, kedves, erdeklodo orosz ifjak nem szeretnek beszelni az otthoni baratnojukrol...Legyetek resen!:)

- A fele finn-fele torok kombinacio nem rossz, sot... A vegeredmeny egeszen magyarnak kinezo kulsovel rendelkezett!:) Vegulis nem olyan meglepo ez...az egyik nyelvrokon, a masikkal meg sok evvel ezelott eleg rendesen keveredtunk.

- Ha azt akarod, hogy megalljon a helyi busz, akkor le kell inteni!:D (Ez a kedvencem!)

- Nem igaz, hogy a finnek nem mennek at a piroson...meg ott is atmennek, ahol nincs zebra. Telen ez amugyis maceras...nem latszik az uton a felfestes (eszakon)!

- Helsinki nem is Finnorszagban van...Meleg van, es csak ritkan esik a ho, az is egybol elolvad...

- Ha nagyon torekszel ra, akkor van esely arra, hogy lekopjon a magyaros akcentusod. Nekem sikerult...mar szlavos akcentusom van! Legalabbis egy angol szerint, aki meg a szajat se tudja kinyitni!:) (Bocs, Fred!;))

- Egyes buszokon van ingyenes internet!:D

- Avaz ovuluvuiak ivigy beveszevelnevek! Na jo nem is, csak neha plusz maganhangzot raknak a szavakba. Pl.: kolme->kolome, kylmä->kylymä, selvä->selevä, talvi->talavi

- A huszonnégyórás sötétség igazabol 20 órás...Nem ér...Az csak egy dolog, hogy a nap nem kel fel, de azert meg rendesen vilagos van kb 10-tol 14-ig. Persze naplemente elotti szurkes szurt fenyt kell elkepzelni, nem a verofenyes nyari eget.

- Ha egy finn azt valaszolja jo kiejtessel, hogy kicsit beszel angolul, akkor legalabb kozepfokra szamits! Aki nem beszél, az csak rázza a fejét és finn szavakat morvolva "ijedten elszalad".

- Nem eleg, hogy a tenger tetejen setalhatsz, de meg tuzet is rakhatsz rajta...Orulet...

- Es vegul egy all time favourite benyoges: Finnish people like cycling and recycling!:D

Nincsenek megjegyzések: