2009. január 25., vasárnap

Sült sügér tradicionálisan, finn módra

Hogyan is keszul a hagyomanyos sult suger?

Elmegyunk a boltba es veszunk fagyasztott sugert aztan megsutjuk!:)
Haha, bevettetek? Alapszabaly: Nem veszunk fagyasztott halat soha, mert szornyu izu (kivetel a lazac)!
23 evet kellett elnem ahhoz, hogy rajojjek, hogy miert nem szeretem a halat. Sok halfajtanak nem azert van iszapize, mert alapbol olyan, hanem mert sokara kerul feldolgozasra. Ez nem azt jelenti, hogy megromlik, hanem inkabb fogalmazzunk ugy, hogy veszit a minosegebol. (A masik oka az lehet, hogy rossz minosegu vizben nott fel es szemetet evett.) A finn apuka szerint a fagyasztoban sem szabad egy hetnel tovabb tarolni a halat, mert akkor sem olyan mar az ize, mint frissen.
Na, de mit csinaljon a szegeny folyotlan alfoldi magyar (azon kivul, hogy lazacot eszik agyba-fobe meg frissen leolt halat vesz a piacon:D)? Megprobalhat par csepp citromot beledorzsolni a halacskaba sutes elott. Az anyuka szerint ez semlegesiti a bomlasnak indult aminosavakat, ami a fura izt es szagot okozza. Majd kiprobalom!

Komolyra forditva a szot, ugy kezdodik a tortenet a finn telben, hogy elmegyunk jeghorgaszni a kozeli tengerre!:D Persze egy to is megteszi, ha nincs mas!:)
Kicsi szankonkba berakjuk a szukseges dolgokat: lyukfuro, horgaszbotok, piros kukacok, zacsko (a kifogott halaknak), forro juice termoszban.

A kovetkezo kep csak illusztracio, a ficko vallan lathato a kezi furo, amivel lyukat lehet vajni a jegbe:


Aztan jol begyaloglunk(batrabbak kocsival is mehetnek) a tengerre, egeszen a melyebb szakaszig, ugyanis a halak ott gyulekeznek. (Persze vigyazzunk, hogy a hajok utjat ne keresztezzunk, mert ott rendszeresen torik a jeget...) Aztan homentes helyen (az apuka szerint ez nagyon fontos) furunk egy lyukat vagy kettot, harmat...Azert homentes helyen, mert a halak szeretik a fenyt, es talan nagyobb eselyunk van megtalalni oket. Aztan csali a horogra(ne logjon ki a horog vege), majd horog a tenger melyere. 25 cm-t visszatekerunk a damilbol, es varunk.
Kepzeljetek el, mi tortenik ilyenkor. Ott a buta halacska, szegeny rendesen be van lassulva a 4 fokban, alszik meg ilyenek. Fel kell kelteni a figyelmet: Nezd, kaja vagyok, egyel meg! Aztan persze batortalanok is a joszagok. Elofordulhat, hogy tobben is bamuljak a kukacot, mig az egyik vegul raszanja magat, hogy bekapja a csalit. Szoval velemenyem szerint (es "hatalmas nagy" tapasztalatom alapjan mondhatom), hogy bejon ha lassan csuklobol 5-10 cm-re fel-le mozgatjatok a csalit 15-20 sec-ig, majd fel percet vartok. Apuka szerint megijednek a bamulo halak, hogy elvesz a kaja, es gyorsan raharapnak.
Altalaban a dolgok eleg gyorsan tortennek. 3-4 perc alatt harap a hal, ha ott van.(Erre csak en cafoltam ra egyedul a 3 halammal, amit kb 8 perc utan fogtam.) Ha nem harap, erdemes tovabb allni, es mashol furni lyukat. Egy lyukbol altalaban egy-ket halat lehet kifogni. Ha szerencsenk van es egy rajba botlunk, akkor 5-8 halat is foghatunk rovid ido alatt. Altalaban eloszor harap a nagy, majd a kisebbek. A leggyakoribb halfajta a suger, atlagos merete 15 cm.

Tengeri suger(Ari Saura kepe):


Mit mondjak meg? En fogtam a legtobb halat aznap (eletem masodik horgaszata), es az eddigi 7-8 Erasmusos kozul magasan tartom a rekordot!;)

A lyuk es az elso altalam fogott suger:



Amugy erdekes, hogy a megfagyott(?) halak orak utan is felelednek, ha vizbe rakjuk oket, hogy felmelegedjenek. Peldaul ha visszarakjuk oket a lyukba mondjuk 20 perc fagyoskodas utan, akkor 1-2 percen belul leusznak a melyre. Rendesen meglepodtem...

Na jo, eldontottuk, hogy megesszuk a halakat. Jo erosen foldhoz vagjuk oket, hogy meghaljanak, aztan hazahuzzuk oket a szanon. Otthon megpucoljuk, kibelezzuk oket, majd sos lisztben megforgatjuk es vajban (nem olajban!) megsutjuk. Ha friss a hal, akkor "eletre kel" a serpenyoben, azaz ossze-vissza elkezd hajlongani...Jaja, tisztara, mint a horror filmben a harmadjara is feleledo megolhetetlen gyilkos...
A sult halat krumpipurevel, parolt repaval talaljuk! Meglepo modon izleni fog a hal, lehet, hogy felul kell biraljuk a "Nem szeretem a halat!"-jellegu kijelentesinket!:) Jo etvagyat!:)

Nincsenek megjegyzések: